Varjendist

KUS: Varjend asub Harju maakonnas, Kosel, endise Kose Kutsekooli nr.40 maa-ala all. Varjendi pindala on 2500m²

MILLAL: Varjendi ehitamist alustati 1982.a. ning valmis sai 1983a. Kuni 1991.aaastani oli varjend väga heas korras, tööl oli ametlikult 2 varjendivahti ning kuni 7 töötajat (vähemalt juhis nägi ette nii). 1993.a. leidis tollased kõrgemad asjaomased isikud, et varjendit ei ole vaja enam ülal pidada ning kogu sisustuse vedas eesti sõjavägi minema. Ning edasi järgnes juba vandaalitsemine ja kõikvõimaliku metalli lõhkumine/lahti kangutamine ning äravedu.

KELLELE: Varjend rajati sihtotstarbeliselt ENSV kõrgema juhtkonna kaitseks sõjaolukorras. Piisav kaugus, 40 km Tallinnast, pidi tagama turvalisuse ning samas suhteliselt kiire pakkujooksmise võimaluse.

Varjendis olid eraldi sektsioonid ENSV valitsusele ja Ministrite Nõukogule ning EKP Keskkomiteele. Varjendis on 144 ruumi, neist u. 120 ühiselamu toa tüüpi. Kõige eksklusiivsem on EKP Keskkomitee esimehe Karl Vaino tuba, kus ainsana on põrand kaetud tammeparketiga.

13 arvamust “Varjendist

  1. Nagu me legendidest/pajatustest kuulsime, ei kuulunud tammeparketiga tuba Karl Vainole vaid sm Rüütlile. 🙂 Tubli töö. :]

    Meeldib

  2. hah, väidetavalt ei tea/mäleta Rüütel talle ehitatud salajasest varjenditoast midagi:)))) Kas tõesti ei mäleta või ei taha lihtsalt mäletada….Nii et kahtlustan, et ikka vast Vaino…tema oli tolles ajas ka tähtsaim persoon siiski. Vägagi kummaline.
    Igastahes vajab uurimist.

    Meeldib

  3. Njaa. Ehk ei pea/taha tunnistada Rüütel end tollel ajal nii tähtsaks tegelaseks [kom*arid ahju]! 😀 Aga võib-olla teda väga ei huvitanudki, mis saab siis, kui suuremat sorti hädaoht kuskil varitseb :] who knows?..

    Meeldib

  4. Kurb tõsiasi Teile kõigile …
    Rüütel päris kindlasti ei teadnud … seega Teda süüdistada selles ei saa.
    Vaino suure tõenäosusega teadis et kusagil midagi on olemas, kuid Ta ei osalenud õppustel, samas … objekti peeti ka ladvikus suhteliselt konfidentsiaalsena…
    😉
    Aavo

    Meeldib

  5. See ei ole ainuke varjend mida seostatakse ENSV tollase juhtkonnaga ka Paide Kutsekooli all oli varjend mille kohta käisid samad jutud see oli 81-84.

    Meeldib

  6. Kui suur on too tammeparketiga tuba? ÜNP esimehe kabinet oli kavade kohaselt 25 m2, see ruum tundub foto järgi olevat suurem. ÜNP esimeheks oli varjendi projekteerimise ja ehitamise algusajal mitte Rüütel, vaid Käbin (1983. a-ni). Siiski sai varjend kasutuskõlblikuks alles 1987.a (siseviimistlus, mööbliga varustamine, sideehitus). ÜNP esimehel oli Kadriorus “oma” varjend/juhtimispunkt ja ENSV kõrgeimal juhtkonnalgi oli selliseid varjendeid veel (vähemasti Toompea all, Kose tuberkuloosisanatooriumi all, Vardjal, Paides ja Viljandis). Seega pole midagi imelikku selles, et Rüütel seda kohta ei tea. Temal ei olnud ka eriti tegemist tsiviilkaitse küsimustega, sellest teadis palju rohkem MN esimees, kes oli ühtlasi ametlikult ENSV tsiviilkaitse ülem.

    Meeldib

  7. Rasmusele. Täiskasvanud Õppija Nädalal, vahemikus 02.-09.okt. korraldame ekskursioone varjendisse. Peatselt saab jagada ka täpsemat infot.

    Meeldib

  8. Rääkige ka sellest varjendist,mis asus Kose-Risti lähedal Ravila tee
    ääres.See oli mõeldud Tailiinna Kaugejaama asendamiseks sõja-
    olukorras

    Meeldib

Lisa kommentaar